Maaliartesaanit Sellakka

Alk. 4.95 

 

Kuvaus:
Klassinen sellakka on nähnyt jo 1800-luvulta asti erilaista käyttöä, mitä erilaisissa kohteissa. Valikoimastamme löytyy punertavaa ja kellertävää sellakkaa. Koostumukseltaan kumpikin on hiutalemainen. Sellakasta saa käyttövalmiin tuotteen sekoittamalla spriitä ja sellakan hiutaleita keskenään. Tuotetta voidaan käyttää esim. puupintojen lakkaukseen tai oksalakkana.

 

Sävyt: Lemon ja Vahaton

 

Poista

Kuvaus

Sellakkahiutale on orgaaninen polymeeri ja hartsi, jota saadaan Kaakkois-Aasian ja Intian itäisten osien metsissä elävästä Kerria lacca -hyönteisnaaraan munakoteloidensa suojaksi erittämästä hauraasta aineesta. Suomeksi lajista on käytetty ainakin nimiä lakkakirva ja lakkakilpikirva.

Sellakka on väriltään joko kellertävää tai punaista. Punainen sellakka sisältää hyönteisen munat tai toukat ja kellertävä sellakka on kerätty sen jälkeen kun hyönteiset ovat poistuneet. Sellakkaa voidaan myös puhdistaa valmistuksen yhteydessä. Punaista sellakkaa käytetään väriaineena.

Käyttö ja annostus:
– Sellakkahiutale sekoitetaan sellakka spriihin, jonka jälkeen sitä voidaan käyttää lakkana tai liimana.

– Sellakka ja spriin sekoitukseen tarvitset kannellisen purkin tai korkillisen pullon.
– Sekoita 200 – 300 grammaa Sellakkaa 1 litraan spriitä, haluamasi vahvuusasteen mukaan. (Muista! Pienet hiutaleet liukenevat paremmin, joten voit murtaa suuremmat pienemmiksi). Laita kansi tai korkki kiinni ja sekoita hyvin. Anna sellakan liueta 24 tuntia ja tämän jälkeen siivilöi seos, jotta mahdolliset liukenemattomat sellakkahiutaleet saadaan pois. Viimeistelyyn voidaan valmistaa laimeampi seos, esim. lisäämällä spriitä seokseen.

Ominaisuudet:
Tuote on kellertävä, kuten Sellakka Lemon nimi jo hieman paljastaakin.
– Värittömämpi versio sellakasta on vahaton.
– Muodostaa vahvan ja kestävän lakkapinnan.
– Tuotetta voidaan käyttää myös oksalakkana.

HUOMIO: 
Muista käyttää hengityssuojainta kun sekoitat Sellakan ja spriin yhteen. Käytä hengityssuojainta myös kohdetta käsiteltäessä.

Koostumus ja pakkausmateriaalit:
– Sellakka on hiutalemaisessa muodossa.

 

Pakkausmateriaali:
muovi

 

Lisätietoa sellakasta:

Elastinen ja sitkeä hartsi, keltainen, punainen, jota saadaan Itä-Intiassa kasvavista eräänlaista kumimaitoa erittävistä puulajeista. Valmistetaan kumilakasta sulattamalla, alkalisella vedellä käsittelemällä ja siivilöimällä. Saadaan myös mm. intialaisissa fiikuspuissa elävien sellakka-hyönteisten (Kerria laccaKernia lacca l. Laccifer lacca=Lucifera lacca=Lacca lucifer) tai muiden intialaisten kirvojen (mm. Coccus laccaeCarteria laccaTachardia lacca) eritteestä. Mm. Järvelän Maalarin aine- ja ammattioppi-kirjan (WSOY 1956) mukaan pienet hyönteiset pistelevät reikiä puiden runkoon ja oksiin ja munivat rei’istä valuneeseen maitoon: Munista kehittyneet toukat elävät muodostuneen kuplan sisällä noin kuukauden ajan. Sitten ne puskevat itsensä ulos jättäen jälkeensä punaista ulostusta, josta raa’an lakan punainen väri. Jokaiinen hyönteinen muniii noin tuhat munaa, joten koko puu on pian hyönteismassan ja erittyneen kumin peitossa. Syksyllä korjaavat alkuasukkaat kertyneen lakan ja pesevät värin poi, puhdistavat, sulattavat sekä kuivaavat sen palmunlehtien päällä ohuiksi levyiksi, jollaisena se tulee kauppaan.

Käytetään mm. kirjelakan, spriilakkojen ja muiden lakkojen sekä vernissojen valmistukseen. Järvelän kirjan mukaan ns. rubiinisellakkaa käytetän ruskean väkiviinalakan valmistukseen. Ennen käytettiin myös äänilevyjen valmistukseen.

 

Sinettilakka punainen
Sellakkaa + Pineenitärpättiä
Pineenitärpättiä + Sinoberia + Magnesiaa

Sellakka sulatetaan emaliastiassa sekoittaen puulastalla, ja venetsiantärpätti lisätään. Kuumennetaan niin vähän kuin mahdollista; vain sen verran, että massa pysyy sulana. Sinoberi ja magneesia sekoitetaan tavalliseen tärpättiin ja tämä seos lisätään pieninä erinä sulatteeseen. Kun massa näyttää yhtenäiseltä ja siitä otettu pieni näyte on sopivan kovaa, otetaan astia tulelta, annetaan sen hieman jäähtyä (sekoittaen koko ajan) ja valetaan se lämmitettyihin ja hyvin öljyttyihin peltimuotteihin. Ennenkuin tangot ovat täysin jäähtyneet, otetaan ne pois muoteista ja kiillotetaan, so. käännellään niitä nopeasti tulen yläpuolella, jotta niiden pinta sulaa ja tulee kiiltäväksi. Viimeiseksi painetaan pintaan leima ja annetaan jäähtyä.

Asiakkaiden kysymyksiä

  1. A Sellakka vedetään normaalisti useita kertoja. Tosin levitystapoja ja tekniikoita on monia, mutta esim sellakkakiillotuksessa "kerroksia tulee jopa kymmeniä.
  2. A Periaatteessa sellakasta tehty oksalakka soveltuu minkä tahansa maalin alle. Vahaton sellakka on oksalakaksi parempi. Seossuhde on 1L spriitä johon sekoitetaan 200-300g sellakkahiutaleita.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Maaliartesaanit Sellakka”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *