Lisää koriisi myös nämä:

Ostoskorin sisältö:

7 askelta onnistuneeseen puulattian maalaukseen. Lue ammattilaisen vinkit

7 askelta onnistuneeseen puulattian maalaukseen

Useimmat ihmiset ovat skeptisiä lattian maalaamisen suhteen. Voiko se oikeasti näyttää hyvältä? Kestääkö kulutusta? Saako maalipinnasta siistin? Voinko itse onnistua siinä? Vastaus on kyllä, kyllä, kyllä ja kyllä.

Lattian maalaaminen on kuitenkin projekti jossa ei kannata hoppuilla. Se ei ole varsinaisesti vaikeaa, mutta ohjeita kannattaa seurata ja malttaa noudattaa kuivumisaikoja. Valmistaudu siis muutaman päivän työrupeamaan.

1: Puhdista pinnat pölystä ja liasta.
Sattaa olla useimmille aivan selviö, mutta joskus jää vaille riittävää huomiota. Pohjatyöt ja maalattavan pinnan puhdistus ovat erityisen tärkeät työvaiheet. Lattia joutuu erityisen kovalle kulutukselle alttiiksi verrattuna kalusteisiin tai vaikka seiniin. Maali ei tule tarttumaan likaiseen tai pölyiseen pintaan kunnolla. Jos lattiassa on rasvaa (keittiön lattia) kannattaa se pestä erityisen huolellisesti esimerkiksi soodalla. Mitään vahvoja kemikaaleja ei siis tarvitse käyttää. Anna lattian kuivua yön yli.

2: Hio
Poista irtonainen tai hilseilevä vanha maali kaapimella ja hio koko pinta. Kittaa tarvittaessa halkeamat ja kolot. Käytä tähän tarkoitukseen soveltuvaa tuotetta. Huomaa ettei lattialankkujen välejä useinkaan kannata kitata. Kitti ei tule siinä pysymään. Hiominen tasoittaa kuluneet lattiapinnat ja auttaa maalia tarttumaan paremmin. Suosittelen että aloitat hiekkapaperilla karkeus 150 ja käytät lopuksi karkeutta 220 saadaksesi tasaisen ja sileän pinnan johon maalin on hyvä tarttua. Hiomakoneen käyttäminen helpottaa työtä erityisesti suurilla pinnoilla. Lattian voi hioa myös käsin, mutta muista käyttää hiontatukea, jotta pinnasta tulee varmasti tasainen. Kun olet hionut lattian imuroi huolellisesti kaikki hiontapöly pois ja pyyhi pinta kauttaaltaan tahmaliinalla, jotta saat varamasti kaiken pölyn talteen. Saatat tarvita useamman liinan, jotta kaikki pöly on varmasti saatu talteen.

3: Pohjustus ja pohjamaalaus
Rajaa maalarinteipillä jalkalistat, tai jos olet poistanut ne niin seinien alaosa, jos et usko saavasi siveltimellä siistiä jälkeä ilman suojaamista. Maalaa uudet pinnat n. 20 %, aikaisemmin käsitellyt pinnat n. 10 % ohennetulla Puulattiamaalilla ohuesti ja anna kuivua. Jos olet maalaamassa puuta joka sisältää runsaasti pihkaa, tanniineja tai muita aktiivisia aineita, pohjusta pinta ennen ensimmäisen maalikerroksen levittämistä Erikoispohjusteella. Erikoispohjuste parantaa maalin tarttuvuutta eksoottisiin (öljyisiin) puulaatuihin ja estää maalipinnan värjäytymisen puun aktiivisista aineista. Anna pohjusteen kuivua vuorokausi ennen varsinaista maalausta puulattiamaalilla. Tarkista kuiva pohjustettu lattia vielä ennen maalausta ja korjaa mahdolliset heikot kohdat pohjusteessa uudella kerroksella. Käytä suurehkoa maalisivellintä reunojen maalaamiseen. Seuraavaksi maalaa telalla loput lattiasta. Telan jatkovarsi helpottaa työtä huomattavasti, muttei ole välttämätön. Tee työ huolella. Lopputuloksen kannalta ensimmäiset kolme työvaihetta ovat ehdottomasti tärkeimmät.

4: Maalaa reunat
Maalaa nurkat ja sivut ensin siveltimellä 10-20cm leveydeltä seinästä. Pidä nukkaamaton riepu, joka on kostutettu puutärpätillä saatavilla. Sillä voit nopeasti poistaa maalin ei toivotuilta pinnoilta heti niin ettei maali ehdi kuivumaan, jolloin poistaminen on hankalampaa. Maalaa rauhallisesti ja varmista että maalia tulee joka paikkaan tasainen kerros. Älä kiirehdi, koska silloin virheet todennäköisesti pidentävät työskentelyaikaa.

5: Maalaa
Tätä oletkin jo odottanut. Nyt pääset maalaamaan loput lattiasta. Käytä telaa ja jatkovartta jotta saat pitkät ja siistit yhtenäiset vedot W kuviolla. Tämä vähentää telan reunan jättämää raitaa. Älä maalaa itseäsi nurkkaan, vaan työskentele ovelle päin. Anna maalikerroksien kuivua riittävän kauan. Maalaa seuraava kerros aikaisintaan vuorokauden kuluttua. Suosittelemme (tarvittaessa) pohjusteen ja pohjamaalin jälkeen kahta maalikerrosta riittävän kulutuskeston takaamiseksi.

6: Odota
Maalin kuivuminen kovaksi kestää jopa kuukauden. Vältä kovaa rasitusta äläkä hankaa tai pese lattiaa tänä aikana. Jos mahdollista pidä raskaat huonekalut poissa juuri maalatulta lattialta ainakin viikon ajan. Mitä kärsivällisempi olet sitä todennäköisemmin saat lattian, joka kestää kulutusta ja katseita vuosikausia.

 7: Nauti uudesta lattiasta!

Eihän se niin vaikeaa ollut. Vaikeinta taitaa olla se, että malttaa tehdä työvaiheet huolellisesti ja odottaa maalikerroksien kuivumisajat.

Valmis lattian maalaukseen?

Tutustu puulattiamaali valikoimamme täällä. Autamme mielellämme kaikissa maalaamiseen liittyvissä asioissa, ja voitkin kysyä meiltä lisää nettisivujemme chat palvelun kautta tai sähköpostilla info@suomenluonnonmaalit.fi

Autamme mielllämme!

Luonnonmaalikauppiaasi
Lauri

Lue seuraavaksi:

Suomen Luonnonmaalit