Aito ja Oikea Vernissa

Alk. 6.95 


Aito ja Oikea Vernissa on pellavaöljystä keitetty vernissa.

Lakkaöljy, joka sisältää kuivumista parantavia aineita, muttei mitään muita lisäaineita tai liuottimia. Maaliöljyksikin kutsuttua tuotetta voidaan käyttää erilaisten maalien ja puunsuojien omavalmistukseen.

Pellavaöljyvernissa soveltuu sekä vanhojen ja uusien puupintojen käsittelyyn. Se soveltuu sekä sisä- että ulkokäyttöön.

Poista
Tuotetunnus (SKU): Ei saatavilla/-tietoa Osastot: , , , , , , , , Avainsanat tuotteelle , , ,

Kuvaus

Pellavaöljyvernissa valmistetaan kylmäpuristetusta pellavaöljystä keittämällä. Keittäminen saa vernissan kuivumaan kylmäpuristettua pellavaöljyä nopeammin. Öljy on myös kylmäpuristettuapellavaöljyä paksumpaa.

Vernissaa kutsutaan myös maaliöljyksi, koska ennen kaikki öljymaalit tehtiin vernissaan sekoittamalla. Vielä nytkin on myynnissä öljymaalien tee-se-itse pakkauksia joissa maali tehdään aitoon pellavaöljyvernissaan. Suurin osa niinkutsutuista öljymaaleista ei enää tätä nykyä ole tehty pellavaöljyyn, vaan niissä on sideaineena alkydejä tai pahimmassa tapauksessa akrylaatteja. Onneksi on vieläkin tarjolla muutamia oikeita öljymaaleja.

 

Maalien ja lakkojen, esim. itsekeitetyn punamultamaalin valmistukseen, tai muihin keittomaaleihin sekä aitojen pellavaöljymaalien valmistukseen.

Testaa tuotteen yhteensopivuus ennen kuin sekoitat sitä öljymaaliin. Suurin osa niinkutsutuista öljymaaleista ei enää tätä nykyä ole tehty pelkkään pellavaöljyvernissaan, vaan niissä on sideaineena alkydejä tai pahimmassa tapauksessa akrylaatteja. Niihin vernissaa ei useinkaan voi lisätä.

Vernissalisäys muuttaa valmiin tuotteen ominaisuuksia, kuten parantaa imeytyvyyttä alustaan (puuhun, ruosteiseen rautapintaan), saattaa lisätä pinnan homehtumisalttiutta ja hidastaa kuivumista. Vernissaa käytetään myös sellaisenaan puupinnan suojaamiseen kosteudelta.

Värisävy
Kellertävän kirkas neste. Voidaan sävyttää maaväripigmentein.
Riittoisuus
Riippuu alustan imevyydestä.
Ohenne
Työtapa
Sivellin, harja, upotus
Kuivumisaika,
3 -7 vuorokautta: kuivuu hitaasti hapettumalla. Pinta voidaan uudelleenkäsitellä edellisen imeydyttyä puun sisään ns. märkää märälle tekniikalla. Paksu kalvo voi jäädä pitkiksi ajoiksi tahmeaksi. Pyyhkimällä imeytymätön öljy pois ettei näin pääse käymään. Olosuhteet vaikuttavat kuivumiseen voimakkaasti. Arvot annettu +23 °C ilman suht. kosteus RH 50 %
Kiinteäainetilavuus
100 %.
Tiheys
0,92 kg/l, ISO 2811
Varastointi
Kestää kylmävarastoinnin ja -kuljetuksen.
Huom!
Vernissan kostuttamat rievut ja trasselit (tms. huokoinen aine) ja hiontapöly voivat syttyä itsestään, joten ne on säilytettävä vedellä kostutettuna ennen hävitystä, kuivattava mieluiten ulkona avoimessa tilassa tai poltettava välittömästi.

Pellavaöljyvernissaa voi käyttää monenlaisiin sekoituksiin (maalit, lakat yms.), mutta on tärkeää varmistaa sekoitettujen aineiden yhteensopivuus. Huomioitavaa on myös että pellavaöljyvernissa parantaa seoksen imeytymistä sekä hidastaa kuivumista.

Vernissa käy hyvin sisä- ja ulkotiloille. Ulkotiloissa vernissaan voidaan sekoittaa esim. sinkkinaftenaattia jolloin tuote saa suojan homeita vastaan.

Vernissa soveltuu käsiteltäväksi sellaisenaan, tai tuotetta voidaan käyttää esim. puuöljyjen ja öljymaalien valmistukseen.

Vernissaan on mahdollista sekoittaa pigmenttejä jolloin tuotetta voidaan käyttää värjättynä tai öljyvärinä maaleihin sekoitettuna.

 

Huom! Pellavaöljyvernissan käsittelyssä käytetyt rievut yms.tai muu helposti syttyvä materiaali pitää polttaa, kastella läpikotaisin tai pestä huolellisesti.

Koostumus ja pakkausmateriaalit:
– Nestemäinen öljy.

Pakkausmateriaali:
– pelti

KÄYTTÖOHJEET
Käsittelyolosuhteet
Pinnan on oltava kuiva, lämpötilan vähintään +5°C ja ilman suhteellisen kosteuden alle 80 %.
Esikäsittely
Käsittelemätön puupinta:
Puhdista pinta mahdollisesta liasta ja homeesta Tikkurilan Homeenpoistolla tai Tehopesulla ja poista irtoava aines.
Käyttö
Sekoita vernissa hyvin ennen käyttöä. Tarvittaessa voit ohentaa Puutrpätillä. Ohennus parantaa öljyn imeytymistä puuhun. Pyyhi ylimääräinen öljy pois, sillä paksu kalvo voi jäädä tahmeaksi. Öljykyllästyksessä käytä ns. märkää märälle -menetelmää, ettei öljy ehdi tehdä kuivaa kalvoa ennen seuraavaa sivelyä.
Työvälineiden puhdistus
Pese työvälineet puutärpätillä
Huom!

Estä vernissan imeytyminen tai valuminen eristeisiin tai rakenteissa oleviin rakoihin, joissa voi olla pölyä tai huokoisia materiaaleja. Vernissan kostuttamat rievut ja trasselit (tms. huokoinen aine) ja hiontapöly voivat syttyä itsestään, joten ne on säilytettävä vedellä kostutettuna ennen hävitystä, kuivattava mieluiten ulkona avoimessa tilassa tai poltettava välittömästi.

Pellavaöljyvernissaa voi käyttää sinänsä puunsuojaukseen, mutta tulee huomoida pitkä kuivumisaika ja mahdollinen homehtumisvaara. Pellavaöljyvernissalla käsiteltävän puupinnan tulee olla ehdottoman kuiva sekä puhdas irtoavasta liasta, pölystä, maalista yms. Käsittelyä tehtäessä ilman suhteellisen kosteuden tulee olla alle 80 %.

Kellertävä neste. Ei varsinaisesti värjää puuta.

Vernissa voidaan sävyttää maaväripigmentein. Tai samoja pigmenttiä käyttäen vernissasta voi tehdä myös pellavaöljymaalia.

Vernissa on keitettyä kylmäpuristettua pellavaöljyä.

Tervasta ja pellavaöljyvernissasta valmistettua seosta (esim. 1:1) voi käyttää veneiden, laitureiden, pihakalusteiden ym. pintakäsittelyyn. Pellavaöljyvernissaa voi ohentaa esim. pineenitärpätillä ja sen imeytymistä puuhun voidaan parantaa lämmittämällä.

Asiakkaiden kysymyksiä

  1. A Vernissa on keitettyä pellavaöljyä joka sisältää kuiviketta. Vaikka se on kasviöljyä, niin sitä (niin kuin ei mitään muutakaan öljyä) kannata kaataa veteen, se ei kuulu sinne. Jos taas olet käsitellyt puupintaa sillä, ja öljy on kuivunut puuhun, voi sen laittaa ongelmitta veteen.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Aito ja Oikea Vernissa”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *