Lisää koriisi myös nämä:

Ostoskorin sisältö:

Puulattian maalaus

Kuvituskuva

Puulattian voi maalata itse – eikä se ole kovin vaikeaa. Huolellisuutta ja kärsivällisyyttä pensselityössä kuitenkin vaaditaan, sillä ohjeiden ja kuivumisaikojen noudattaminen on tärkeää hyvän lopputuloksen saamiseksi.

Näitä askeleita seuraamalla saat aikaiseksi siistin ja kulutusta kestävän maalipinnan puulattialle. Pidä siis ohjeet esillä, varaa projektiin muutama päivä ja ryhdy hommiin!

1. Puhdista lattia pölystä ja liasta

Alkajaisiksi pese lattia huolellisesti. Tämä(kin) on lopputuloksen kannalta tärkeä työvaihe, sillä maali ei tartu likaiseen tai pölyiseen pintaan kunnolla. Kannattaa siis hoitaa puhdistus hyvin.

Jos lattiassa on rasvalikaa, kuten esimerkiksi keittiössä saattaa olla, pese se erityisen tarkasti vaikkapa soodalla. Anna pestyn lattian kuivua yön yli.

2. Poista vanha käsittely ja kittaa kolot

Jos lattiassa on valmiiksi vahaa, tulee se poistaa jo ennen hiomista, sillä muutoin vaha jää pyörimään ilmaan hiomapölyn mukana ja palautuu lattiaan. Vahan saa pestyä pois vahanpoistoaineella.

Maali, kuten suurin osa pintakäsittelyistä, poistetaan yleensä hiomavaiheessa, mutta hyvin irtonaisen tai hilseilevän maalin voi poistaa myös kaapimella.

Jos lattiassa on häiritseviä halkeamia tai koloja, kittaa ne tässä vaiheessa. Huomioi, että kittiä ei kannata laittaa lattialankkujen väleihin. Paikkailun jälkeen koko lattia kannattaa hioa.

3. Hio lattia

Hiominen tasoittaa kuluneet pinnat ja saa maalin tarttumaan puuhun paremmin. Hiomakoneen käyttäminen helpottaa työtä huomattavasti, eikä varsinkaan suurten lattiapintojen hiomiseen kannata ryhtyä ilman konetta.

Pinta hiotaan yleensä useamman kerran: ensin karkeammalla ja sen jälkeen hienommalla hiomapaperilla. Aloita esimerkiksi hiekkapaperilla, jonka karkeus on 120, ja siirry lopuksi karkeuteen 240, jolla saat tasaisen ja sileän pinnan, johon maalin on hyvä tarttua.

Hiomisen jälkeen kaikki pöly tulee imuroida huolellisesti pois. Tulos on hyvä viimeistellä pyyhkimällä lattia kauttaaltaan tahmaliinalla. Saatat tarvita useamman liinan, jotta kaikki pöly on varmasti saatu talteen.

4. Pohjusta tai pohjamaalaa lattia

Ennen maalausta jalkalistat kannattaa poistaa tai suojata maalarinteipillä. Jos puulattia sisältää runsaasti pihkaa, tanniineja tai muita aktiivisia aineita, pohjusta pinta erikoispohjusteella ennen ensimmäisen maalikerroksen levittämistä. Erikoispohjuste parantaa maalin tarttuvuutta eksoottisiin (öljyisiin) puulaatuihin ja estää maalipinnan värjäytymistä puun aktiivisista aineista.

Anna pohjusteen kuivua vuorokausi ennen varsinaista maalausta puulattiamaalilla. Tarkista kuiva pohjustettu lattia vielä ennen maalausta ja korjaa mahdolliset heikot kohdat pohjusteessa uudella kerroksella. Käytä suurehkoa maalisivellintä reunojen maalaamiseen. Seuraavaksi maalaa loput lattiasta telalla. Telan jatkovarsi helpottaa työtä huomattavasti, muttei ole välttämätön.

Jos lattia ei vaadi erikoispohjustetta, voit tehdä pohjamaalauksen puutärpätillä ohennetulla puulattiamaalilla. Uusia pintoja maalatessa maalia kannattaa ohentaa noin 20 prosenttia, aikaisemmin käsiteltyjä taas 10 prosenttia. Maalaa lattia ohuesti ja anna kuivua.

5. Maalaa reunat

Maalaaminen kannattaa aloittaa reunoista. Työssä on hyvä käyttää sivellintä, jolla ulotut aivan reunoihin asti. Maalaa siis ensin nurkat ja sivut 10–20 senttimetrin leveydeltä seinästä. Maalaa rauhallisesti ja varmista, että maalia tulee tasainen kerros joka paikkaan.

Tässä vaiheessa saatavilla kannattaa pitää puutärpätillä kostutettu nukkaamaton riepu, jolla voit nopeasti poistaa maalin, jos sitä osuu ei-toivotuille pinnoille. Maali ei saa ehtiä kuivumaan, sillä poistaminen on sen jälkeen hankalampaa.

6. Maalaa loput lattiapinnasta

Reunojen maalauksen jälkeen on aika maalata loput lattiasta. Tässä vaiheessa sivellin on syytä vaihtaa telaan ja jatkovarteen, jotta saat pitkiä, siistejä ja yhtenäisiä vetoja. Telaa kannattaa liikuttaa W-kuvion muotoisesti, sillä se vähentää telan reunan jättämää raitaa.

Työskentele aloittaen reunoilta ja edeten ovea kohti. Ensimmäisen kerroksen maalattuasi anna sen kuivua riittävästi, ja mikäli toiselle maalikerrokselle on tarvetta, maalaa se aikaisintaan vuorokauden kuluttua. Jos lattia on suuressa kulutuksessa, on toisen maalikerroksen lisääminen järkevää.

7. Odota

Maalin kuivuminen kovaksi kestää jopa kuukauden. Vältä suurta rasitusta äläkä hankaa tai pese lattiaa tänä aikana. Jos mahdollista, pidä raskaat huonekalut poissa juuri maalatulta lattialta ainakin viikon ajan. Mitä kärsivällisempi olet, sitä todennäköisemmin saat lattian, joka kestää kulutusta ja katseita vuosikausia!

Jäikö sinulle kysyttävää? Autamme mielellämme oikeiden tuotteiden valinnassa ja muissa maalaamiseen liittyvissä asioissa. Ota rohkeasti yhteyttä nettisivujemme chatissa tai sähköpostilla info@suomenluonnonmaalit.fi!

Lue seuraavaksi: