Lisää koriisi myös nämä:

Ostoskorin sisältö:

Uudistanko saunan maalilla vai kuultokäsittelyllä?

Ihan ensiksi on hyvä erottaa termit. Saunan voi joko maalata, joka on peittävä pintakäsittely tai kuultokäsitellä, joka ei ole peittävä, vaan puun syyt näkyvät käsittelyn läpi. Usein sauna käsitellään myös värittömällä suoja-aineella.

Saunassa maalattavia tai kuultokäsiteltäviä pintoja ovat seinät, katto, lauteet ja muuri. Kun saunaa lähdetään kuultokäsittelemään, aivan ensimmäiseksi pinnat puhdistetaan maalinpesuaineella, niin kuin aina ennen tällaisia töitä. Pinnat putsataan ja korjataan tarpeen mukaan, tosin saunan paneeleissa on harvoin mitään suurempaa korjaustarvetta.

Tässä on tärkeää huomioida aikaisemmat käsittelyt ja mahdolliset siellä jo käytetyt saunan suojaustuotteet, kuten esimerkiksi saunavaha. Suojatuotteet sisältävät usein muovia ja näillä käsitellyt pinnat ovat pakko käsitellä uudelleen samankaltaisella tuotteella.

Pinnat pestään aina ennen uutta käsittelyä. Pintoja ei kannata hioa, sillä ne imevät hionnan jälkeen pintakäsittelyainetta epätasaisesti.

Monet pintakäsittelytuotteet ovat sävytettävissä useimpien kuultavien värikarttojen mukaan, ja saunankin pintoihin on mahdollista saada oikeastaan mikä tahansa väri.

Saunan seinien ja katon pintakäsittely

Näihin suosittelemme kuultokäsittelyä esimerkiksi Auro 160 -kuultomaalilla, Uula Ilona -saunakuullolla tai Coloria-öljyvahalla. Jos haluat kaikkein ekologisimman vaihtoehdon, kannattaa valita täysin myrkytön ja säilöntäaineeton Auro.

Ennen käsittelyä saunan paneelit puhdistetaan. Erittäin tärkeää on varmistaa, että pinnat ovat kuivuneet ennen kuultokäsittelyä. Tärkeässä roolissa ovat myös hyvät työvälineet. Harvoin kodissa katsotaan seiniä niin läheltä kuin saunassa, joten jäljen on oltava ensiluokkaista!

Yleiset maalausvinkit pätevät saunan käsittelyssäkin: Sekoita tuote hyvin ennen käyttöä sekä käytön aikana ja levitä ohuita kerroksia. Testaa tuotetta aina ensin johonkin näkymättömiin jäävään paikkaan, esimerkiksi lauteiden alle tai kiukaan taakse. Suositeltavaa on levittää tuotetta vähintään kaksi kerrosta, jotta saadaan tasainen väri.

Sävyä valittaessa on huomioitava, että kyseessä on läpikuultava tuote. Puun oma väri ja kuviot kuultavat läpi. Jos paneeli on jo vanhaa kellastunutta puuta, se kannattaa käsitellä tummalla sävyllä. Vaalean sävyn lopputulos näyttää ikävältä.

Puun oma väri voi olla myös hieman punaiseen taittava. Silloin käyttöön kannattaa ottaa puunvalkaisuaine Tremax. Sen kun laittaa pohjalle, vaalentuvat kellastuneetkin paneelit. Tässä on kuitenkin huomioitava, jos pinta on aikaisemmin käsitelty, ei Tremaxia voi käyttää.

Saunan lauteiden käsittely

Otetaan ensin käsittelyyn myytti joka väittää joidenkin käsittelyaineiden tekevän lauteet kuumiksi. Mikään käsittelyaine ei itsessään kuumenna lauteita. Mutta jos lauteille laitetaan tiiviin pinnan (maali tai lakka) tekevä tuote, se tuntuu ihoa vasten kuumalta, mikä tuo omat rajoituksensa mahdollisiin lauteiden käsittelyaineisiin.

Parafiiniöljy on myrkytön ja luontoystävällinen öljy, joka käy erinomaisesti saunan lauteiden suojaamiseen. Parafiiniöljy on kuitenkin väritön, joten jos lauteisiin haluaa väriä, silloin Auron kuultomaali tai Uulan saunakuulto on valintasi.

Saunan muurin maalaus

Saunan muuria käsitellessä emme suosittele käyttämään muovimaalia, koska piippu ei pääse hengittämään muovin läpi. Kun hormi on kylmä, kosteutta tiivistyy ja hormin pitää päästä kuivumaan. Muovimaalin läpi se ei ole mahdollista, joten käytä aina hengittäviä maaleja.

Muuriin suosittelemme käytettäväksi kalkkimaaleja. Muutkin maalityypit käyvät, esimerkiksi silikaattimaalit, mutta oikea kalkkimaali on paras, koska kalkin korkea Ph arvo on antimikrobinen (estää homehtumista jne.) Kalkkimaaleihin on saatavilla yli 130 eri sävyä sävytyskoneella. Huomaa että markkinoilla on repullinen kalkkimaaleiksi nimettyjä tuotteita, vaikka ne ovatkin muovimaaleja. Lue lisää tästä.

Kalkkigrafeenimaali on nyt kuumin uutuus tähän tarkoitukseen. Kalkkigrafeenimaali tarkoittaa sitä, että kalkkimaalin sekaan on laitettu grafeenia. Kalkkigrafeeni kestää pesua ja on kalkkimaaliksi erittäin helppo puhdistaa. Se tuntuu kalkkimaaliksi liukkaalta ja on sileä, mutta se on hengittävä. Kalkkigrafeenin voi laittaa muovimaalin päälle. Muovimaalia ei tarvitse poistaa, mutta pintaa pitää rikkoa noin 30 % esimerkiksi hiomalla karkealla hiekkapaperilla (karkeus 40-60). Sen jälkeen kevyt hionta hienommalla paperilla (180-240) ja maali tarttuu lateksimaalin päälle.

Saunan lattian maalaus

Toisin kuin saunan muut pinnat, lattia ei lämpene. Sen voi siis käsitellä millä tahansa kosteutta kestävällä maalilla tai käsittelyaineella. Useimmiten me suosittelemme siihen jonkin öljyn tai öljyvahan.

Miten valitaan oikeat tuotteet ja välineet saunan maalaamiseen?

Hyvin moni asia vaikuttaa käytettävien tuotteiden valintaan, joten kannattaa ehdottomasti kysyä neuvoa ammattilaiselta. Valintaan vaikuttaa muun muassa puulaatu, missä kunnossa puu on, onko puu kellastunutta tai onko siinä aiempia käsittelyitä.

Lähes kaikki myymämme tuotteet kestävät lämpöä sekä kosteutta. Usein asiakas valitsee juuri saunan käsittelyyn valmistetun tuotteen, mutta oikeasti moni muukin tuote sopii tarkoitukseen. On tietysti olemassa muutamia tuotteita, jotka eivät lähtökohtaisesti käy, kuten esimerkiksi vahat tai vahaa sisältävät tuotteet.

Välineiden valinta riippuu käytettävästä tuotteesta. Saunatuotteet ovat ohuita, joiden käyttöön soveltuu erikoissivellin, joka vähentää tippumista eikä valu, joten sillä saa helpommin tasaisen jäljen.

Mikä on nyt trendinä saunoissa?

Mustat saunat eivät ole enää aallon harjalla, mutta kyllä niitäkin yhä tehdään. Niissä viehättää varmasti helppo puhtaanapito ja ovathan ne toki tyylikkäitä.

Tämän hetken trendi on rohkeassa värien käytössä. Jopa kiukaitakin saa nykyään eri väreissä. Useimmiten saunaan kuitenkin valitaan jokin puun sävy, valkoinen tai sitten se musta.

Kuinka usein saunan lauteita ja seiniä tulee huoltaa?

Saunan lauteiden ja seinien huollon tarve riippuu niihin käytetystä puumateriaalista (puun laji ja laatu), saunan käyttötiheydestä, käyttötottumuksista ja luonnollisesti puukiukaallinen sauna nokeentuu. Seinille on harvemmin huoltotarvetta, sillä ne eivät kulu.

Lauteiden pintakäsittelyn huoltotahti riippuu siitä mitä niihin laitetaan. Esimerkiksi parafiiniöljy tulisi uusia noin 1–2 kertaa vuodessa. Se ei tee puuhun kestävää pintaa eikä se kuivu koskaan, joten sen hävittyä käsittely tulee uusia.

Kuinka nopeasti käsitellyn saunan voi ottaa käyttöön?

Kuivuminen riippuu valitusta tuotteesta. Osa tuotteista kuivuu todella nopeasti ja osa ei kuivu ikinä. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että niin kauan kuin tila haisee oudolta, älä sauno.

Lämmitä sauna aina vähintään kerran ennen varsinaista saunomista, koska vielä silloin voi tuotteista irrota hajuja.

Saunassa käytettäviä tuotteita valitessa ei kannata luottaa ainoastaan etiketissä olevaan ”sauna”-sanaan. Tuotteessa pitää lukea, mitä se sisältää – vain silloin tiedät, mitä tuotteita ympärilläsi käytät!

Lue seuraavaksi: