Natriumbentsoaatti säilöntäaine

Alk. 4.95 

Säilöntäaine.
Lisätään esimerkiksi keittomaaleihin jolloin itsekeitettyä maalia voidaan säilyttää kuukausia.

Poista
Tuotetunnus (SKU): Ei saatavilla/-tietoa Osasto:

Kuvaus

Bentsoehapon natriumsuola eli Natriumbentsoaatti on esimerkiksi elintarviketeollisuudessa ja luonnonkosmetiikassa yleisesti käytetty säilöntäaine*.

Natriumbentsoaattia** voidaan lisätä keittomaaleihin jolloin itsekeitettyn maalin säilyvyys paranee huomttavasti, ja sitä voidaan varastoida jopa kuukausia.

 

TUOTETIEDOT

Natriumbentsopaatti on säilöntäaine jota käytetään esimerkiksi elintarviketeollisuudessa. Sen e koodi on E211.

Natriumbentsoaatti on bentsoehapon suola. Sen kemiallinen kaava on C6H5COONa, moolimassa 144,11 g/mol, sulamispiste > 300 °C, tiheys 1,44 g/cm3 (vesi = 1,0 g/cm3), leimahduspiste > 100 °C, itsesyttymislämpötila > 500 °C ja CAS-numero 532-32-1.
Kemiallisesti natriumbentsoaattia valmistetaan natriumhydroksidista (lipeästä) ja bentsoehaposta.

Bentsoehappoa esiintyy luontaisesti marjoissa, erityisesti puolukoissa, karpaloissa ja lakoissa.

Natriumbentsoaatti on yleinen säilöntäaine, jota käytetään sekä kotisäilönnässä että elintarviketeollisuudessa. Se tuhoaa suuren osan hiivoista, bakteereista ja sienistä, mutta on toimivin happamissa olosuhteissa (pH < 3,6), minkä vuoksi sitä käytetään muun muassa hilloissa ja mehuissa. Natriumbentsoaatti on happamuudeltaan neutraalia. Useissa säilöntäohjeissa mainittava natriumbentsoaatti on elintarviketeollisuuden tuotteissa merkitty elintarvikelisäainekoodilla E211.

 

*Kemiallinen säilöntä tarkoittaa sitä, että elintarvikkeeseen lisätään jotakin kemiallista ainetta säilyvyyden parantamiseksi. Säilöntäaineet vähentävät mikro-organismien, kuten bakteerien, homeiden ja hiivojen kehitystä ja kasvua. Mikro-organismit aiheuttavat muuten mätänemistä, homeenmuodostusta ja käymistä. Kemiallinen säilöntä vähentää myrkyllisten aineiden syntymisriskiä, joita bakteerit ja homeet voivat muodostaa. Elintarvikkeiden säilymisaika pitenee kun säilöntäainetta on lisätty. Säilöntäaineiden käyttö parantaa erityisesti tuotteen säilyvyyttä sen jälkeen kun pakkaus on avattu. Elintarvikkeen maku ja ravintoainesisältö säilyvät myös paremmin. Pakkaustekniikalla ja kylmäsäilytyksellä sekä pakastuksella on voitu vähentää säilöntäaineiden käyttöä monissa elintarvikkeissa.

**Natriumbentsoaattia valmistetaan usein kemiallisesti, mutta bentsoehappoa esiintyy luontaisesti marjoissa, erityisesti puolukoissa, karpaloissa ja lakoissa. Happo ja sen suolat ovat tehokkaita hiivoja, homeita ja eräitä bakteereja vastaan happamissa elintarvikkeissa. Natriumbentsoaattia käytetään yleisesti säilöntäaineena myös kotisäilönnässä. Saa käyttää mm. juomiin, jälkiruokiin, hilloihin, mehuihin, kasvispuolisäilykkeisiin ja kalavalmisteisiin. Enimmäismäärärajoituksia. Hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti ravinnosta ADI: 5 mg/kg/vrk.

 

 

Ärsyttää voimakkaasti silmiä.
Käytä silmiensuojainta/kasvonsuojainta. JOS KEMIKALIA JOUTUU SILMIIN: Huuhdo huolellisesti vedellä usean minuutin ajan. Poista piilolinssit, jos sen voi tehdä helposti. Jatka huuhtomista. Jos ärsytys jatkuu: Hakeudu lääkäriin.

Varoitus!

H319 – Ärsyttää voimakkaasti silmiä. P264 – Pese kädet huolellisesti käsittelyn jälkeen.
P280 – Käytä suojakäsineitä/suojavaatetusta/silmiensuojainta/kasvonsuojainta. P305+P351+P338 – JOS KEMIKAALIA JOUTUU SILMIIN: Huuhdo huolellisesti vedellä usean minuutin ajan. Poista piilolinssit, _edical voi tehdä helposti. Jatka huuhtomista.
P337+P313 – Jos silmä-ärsytys jatkuu: Hakeudu lääkäriin.
Mahdollinen pölyräjähdysvaara. Tuote ei vastaa PBT- ja vPvB-luokittelukriteereitä.

 

REACH: 01-2119460683-35-0000
CAS-Nro: 532-32-1
EEC Nro: 208-534-8

KÄYTTÖOHJEET

Sekoita valmiiseen keittomaaliin seossuhteessa n. 3g/Litra
100g natriumbentsoaattia riittää 33L keittomaalia
500g natriumbentsoaattia riittää 165L keittomaalia

 

Huomaa että säilöntäaine lisätään valmiiseen ja jäähtyneeseen keittomaaliin. Ei saa keittää.

VÄRISÄVYT

EKOLOGISUUS

PLUSSAT:
Natriumbentsoaatti on maaliin lisättäväksi säilöntäaineeksi varsin turvallinen koska sitä käytetään elintarvikkeiden ja lunnonkosmetiikan säilöntäaineena.

Huomaa kuitenkin tuotetta käsiteltäessä riittävä varovaisuus.
Käytä suojakäsineitä, hengitys ja silmäsuojaimia.

 

MIINUKSET:
Natriumbentsoaatti on herkistävä aine.
Bentsoehapoille voi olla allerginen.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Natriumbentsoaatti säilöntäaine”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *