ROUHIS

Support Rouhis

Rouhiksen remppaajat, eli äiti 37 ja poika 15, ovat molemmat syntyjään lahtelaisia. Yksinhuoltaja-yrittäjä-äiti on kunnianhimoinen, ekologisista rakennusmateriaaleista ja vanhojen talojen arvoista kiinnostunut intohimoinen oppija. Yläkoululainen poika on ollut reippaana kesätyöläisenä talolla kahtena kesänä peräkkäin.

Rouhiksen tarina

Koti on koti, vaikka se onkin ihan rempallaan. Siihen tuo talon nimi “Rouhis” myös viittaa, rouheaan viimeistelyyn ja keskeneräisyyteen. Meidän ensimmäinen oma koti pojan kanssa on vuonna -45 rakennettu rintamamiestalo Lahdessa. Isoihin remontteihin osasin varautua jo yhdeksän vuotta sitten ostaessani talon, mutta entinen omistaja ja kuntotarkastaja vannoivat, ettei hometta talosta ainakaan löydy. Noh, minä olin nuori ja naiivi ja rakastunut talooni, joten uskoin talon olevan terve.

Keväällä 2018 jouduimme muuttamaan ystävän luo evakkoon välittömästi, kun homekoira reagoi voimakkaasti ja talo tuomittiin asuinkelvottomaksi meidän molempien sairastelujen vuoksi. Jäin syksyllä pitkälle sairaslomalle ja vasta keväällä 2019 sain voimia, sekä tarpeeksi ison joustoluoton pankilta, jotta uskalsin alkaa purkamaan ja tyhjentämään taloa.

Huhtikuusta 2019 alkaen purin taloa viikoittain homeoireita uhmaten ja sairastellen, sillä halu oppia ja rakentaa perheelleni terve koti, on ollut tärkeintä. Nyt suurin osa vaurioituneista rakenteista on saatu korjattua ja talon korjausrakentaminen on muutaman huoneen osalta jo pintarakenteita ja viimeistelyä vaille valmis. Käytännössä vanhaa on jäänyt jäljelle vain osa rakenteista, palomuuri/hormi ja perusta.

Kun olin tehnyt päätöksen, että yritän kaikkeni, jotta koti saadaan takaisin, aloin suunnittelemaan joukkorahoituskampanjaa. Idea vastikkeisiin lähti tapetista, mikä sai minut alunperinkin rakastumaan talon vanhaan henkeen. Tapetti jouduttiin hävittämään pinkopahvien mukana, mutta haluan kuvion toistuvan eri tuotteissa talossa, kun se valmistuu ja siksi halusin tuottaa kodin tavaroita myös muiden iloksi vastikkeiden muodossa. Näitä vastikkeita jäi mesenaatti-kampanjasta jäljelle iso erä, mitkä on nyt ostettavissa Suomen luonnonmaalit oy:n verkkokaupasta.

Rouhiksen arvot

Rouhiksen korjausrakentaminen perustuu hengittävään rakenteeseen, ekologisiin materiaaleihin ja yhdessä tekemällä oppimiseen. Eristeenä seinissä on käytetty muovitonta ja myrkytöntä juutti-eristelevyä ja lattioissa Ehta-purua, joita saa molempia Suomen luonnonmaalien valikoimasta. Sisäseinien rakenne on raakapontin päälle tehty savirappaus joko huokolevyn tai ruokomaton päälle. Alakerran lattioihin saatiin saneerauskaapeleilla lattialämmitys, jonka lämpöä 3cm paksu savilattia vähän varaa. Kylpyhuoneeseen on tulossa joko tadelakt- tai gekolakt menetelmällä vedenpitävä pinta, joita on vuosisatoja käytetty mm. kylpylöissä. Täysin muovitonta ei nykyaikaisesta kodista saa millään, mutta siihen on materiaalivalinnoissa pyritty. Rakennusaineiden voc-päästöt on toinen rajoite, mihin on jouduttu kiinnittämään erityistä huomiota homealtistuksen synnyttämän kemikaaliherkkyyden vuoksi. Savi, puu ja kalkki käsittelemättöminä puhdistaa ilmaa, joten pintamateriaalit tulevat koostumaan pääosin näistä materiaaleista mahdollisimman puhtaassa muodossaan.

Jouluksi kotiin

Nyt lokakuussa 2020 ollaan siinä tilanteessa, että kolmen huoneen savilattiat saadaan valmiiksi ja taloon voidaan muuttaa toivottavasti marraskuun alussa. Talvea vastaan on sikäli ikävä muuttaa takaisin, että ilman kylpyhuonetta, juoksevaa tai kunnollista vessaa arki on hankalaa ja välipohjasta puuttuu vielä eristeetkin, mutta kahden vuoden ja seitsemän eri evakko-asunnon jälkeen sitä kaipaa jo kotiin, vaikka se onkin pahasti vielä kesken. Sähkö- ja putkityöt täytyy teettää ammattilaisilla ja suurin osa Rouhistuotteista nyt saatavista tuotoista menee heidän palkkioihinsa ja loput kylpyhuonetilan materiaalikustannuksiin.

Ystävät ja useat yritykset ovat olleet korvaamattomana apuna, mutta loppurutistukseen tarvitaan apua vielä muiltakin, jotta selvitään tulevasta talvesta. Toivon, että projektini tuo lisää näkyvyyttä homeen vuoksi kotinsa ja terveytensä menettäneille ja antaisi toivoa homeen uhreille, että asiaan puututtaisiin myös poliittisella tasolla. Suomessa vakuutukset eivät korvaa homevaurioita, joten kukin on omillaan ja apua on yhteiskunnalta niukasti tarjolla.

Remontin etenemistä voit seurata facebookista Rouhikselle luodulta sivulta: www.facebook.com/projectrouhis ja instagramista https://www.instagram.com/projectrouhis/

Näytetään kaikki 4 tulosta